Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард обяви, че лихвените

...
Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард обяви, че лихвените
Коментари Харесай

ЕЦБ иска инфлацията да се върне на 2%

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард разгласи, че лихвените проценти ще бъдат увеличени толкоз, колкото е належащо, с цел да се върне инфлацията до 2 %.

" Изпращаме ясно обръщение към фирмите, чиновниците и вложителите: инфлацията ще се върне към нашата целева стойност от 2% в средносрочен проект, сподели тя в коментар за немската Funke Mediengruppe. Предприетите до момента ограничения към този момент оказват въздействие върху лихвените проценти в еврозоната ".

ЕЦБ ден по-рано увеличи лихвените проценти повече от предстоящото, като постави завършек на осем години на негативни лихвени проценти за битка с инфлацията, която доближи 8,6% през юни и се чака да се форсира в допълнение. Увеличението от 50 базисни пункта докара лихвата по депозитите до 0%, поставяйки завършек на осем години на негативни лихви. Инвеститорите виждат към 113 базисни пункта спомагателни нараствания на лихвите на ЕЦБ до края на годината, съгласно пазарните залагания.

" Ние ще покачваме лихвените проценти толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да върнем инфлацията назад към нашата цел ", добави Лагард. Управителният съвет ще " реши вярното движение за идващите ни стъпки въз основа на новите налични данни ".

Цените се покачват значително заради фактори, които са отвън контрола на централните банкери, призна Лагард. Но дейностите на ЕЦБ бяха ориентирани към гарантиране, че темпът на инфлация " не остава висок за непрекъснато ", което може да се случи, в случай че се материализира спиралата на заплатите и цените, сподели тя.

Новият инструмент за преодоляване на пазарните разтърсвания, който ЕЦБ показа в четвъртък,  " ще поддържа последователността на нашата парична политика, помагайки да запазим цените постоянни в средносрочен проект ", сподели Лагард.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР